De cateva ori pe zi, corpul nostru ne cere sa-l hranim. Imediat ce il lipsim de doza sa necesara de energie,
problemele incep sa apara: ne simtim slabiti, ineficienti, deseori
suntem cuprinsi de dureri de cap sau de indispozitii difuze. Astfel,
sa ne hranim sanatos inseamna sa ii asiguram corpului nostru
carburantul minim de care are nevoie pentru a functiona.
Adesea nu luam micul dejun, grabiti sa pornim la drum pentru a infrunta circulatia ca sa nu intarziem la slujba. Daca
mancam, o facem pe un colt de masa, in timp ce ne machiem sau ne
legam cravata, intre o gura de cafea si o inghititura de cereale
indulcite peste masura. Stim din cea mai frageda copilarie ca micul
dejun este masa cea mai importanta a zilei, dar continuam sa il
neglijam. Abia atunci cand vom realiza ca sanatatea este cel mai
important lucru din viata noastra, vom fi in stare sa introducem in
alimentatia noastra painea integrala, cerealele mixte si fructele la
micul dejun (ca si la celelalte mese). Trebuie sa fim pregatiti sa ne
gospodarim cum trebuie camara, frigiderul si sa ne controlam
obiceiurile alimentare. Trebuie sa devenim constienti ca este necesar
sa renuntam la alte activitati cand mancam si sa nu luam la repezeala
o inghititura lucrand sau uitandu-ne la televizor.
Aceste deprinderi
gresite impiedica digestia normala care incepe cu o buna masticatie.
Atunci cand nu suntem atenti la ea, concentrandu-ne atentia in alta
parte sau asupra unui alt lucru decat masa pe care tocmai o luam, ne
expunem unei serii de probleme digestive care ar putea fi evitate
foarte simplu.
Mesele ar trebui sa
fie momente de repaus si de comunicare. Ele ne dau ocazia sa ne
intrerupem activitatea pentru a ne redobandi fortele si pentru a ne
regasi pe noi insine si pe cei apropiati noua.
Daca stati aproape de
locul de munca, de ce nu va faceti obiceiul de a merge sa mancati
acasa? Va veti bucura, daca aveti copii, sa impartasiti momente de
neuitat, care vor influenta moralul intregii familii - si moralul
reprezinta o parte importanta a sanatatii.
Chiar daca
sunteti extrem de ocupati si gramezile de dosare (si de probleme) va
asteapta pe birou, aceasta singura ora petrecuta printre ai vostri, in
teritoriul dumneavoastra, inseamna o mare
binefacere. La intoarcere veti fi mai bine dispusi si mai eficienti in
munca. In plus, sunt mai multe sanse ca mesele luate acasa sa fie de o
calitate mai buna decat ceea ce ati fi gasit la cofetaria sau la
snack-barul de alaturi. Acestea fiind spuse, daca nu va puteti permite
sa mergeti sa luati pranzul acasa, oricare ar fi motivele, cautati
totusi sa va faceti niste obiceiuri sanatoase privitoare la masa de
pranz.
Daca anturajul nu va ofera posibilitatea alegerii unui restaurant ''de prima mana'', atunci aduceti-va cu dumneavoastra masa de pranz - pranz nu inseamna numai sandvisuri! Puteti sa variati aceasta masa la infinit cu salate de paste, de orez, de legume, de fructe etc. Daca veti inlocui obiceiurile de tip fast food de la pranz cu o atitudine alimentara mai sanatoasa, veti vedea ca veti avea mai multa energie si ca veti fi mai putin tentati sa dormiti dupa-amiaza.
A te hrani in mod natural
Daca
a manca sanatos implica sa asiguri corpului tau un aport caloric
suficient si regulat, aceasta inseamna si sa te hranesti natural.
Sanatatea se intretine mai usor cu legume si fructe proaspete decat cu
legume conservate, cel mai adesea excesiv de sarate, si cu fructe la
cutie prea dulci. In materie de gust, natura are un avantaj net asupra
oricarui procedeu industrial!
Atunci cand nu este
anotimpul anumitor fructe sau legume, cel mai sanatos este sa consumam
legume si fructe congelate; acestea au calitati mai apropiate de
produsele naturale, intrucat nu au suferit nici o prelucrare termica
si au pastrat in ele un maximum de vitamine.
Fructele si legumele, fiind foarte bogate in vitamine si in fibre, ar trebui sa detina un loc mult mai important decat cel pe care il acordam de obicei acestora in alimentatia noastra. Dieteticienii ne recomanda sa mancam fructe si legume de cinci pana la zece ori pe zi. Este extrem de mult! - veti spune. Puteti sa beti suc de fructe si de legume (sucurile proaspete preparate acasa ne ofera un maximum de energie), faceti supe si salate din legume. Atunci cand facem totul noi insine, avem nu numai avantajul de a sti intotdeauna exact ce mancam, dar pastram si controlul exclusiv asupra alimentatiei noastre.
Produsele din comert
contin de cele mai multe ori ingrediente nerecomandate pentru
sanatate: zahar, sare, grasimi si un numar mare de coloranti si de
aditivi de toate genurile, obtinuti pe cale sintetica. Acestea sunt
cauza producerii unui mare numar de boli, precum diabetul, afectiunile
cardiovasculare si cancerul. De exemplu, nitritii din mezeluri - mai
ales din renumitii hot dog - sunt recunoscuti drept cancerigeni.
Atunci cand acordam
un mare interes sanatatii noastre trebuie sa reducem cat mai mult
posibil consumul acestor produse prelucrate. Carne rosie in fiecare zi
la mese, nu este o idee chiar buna. Mancati mai degraba carne de
curcan, de pui, oua, tofu, branza, legume etc.
In general, atunci
cand avem grija sa ramanem cat mai aproape de natura, riscam mai putin
sa facem o optiune proasta; ne indepartam de tot ceea ce este
prelucrat, albit, rafinat, oferindu-ne astfel o portie de sanatate. Sa
alegem orezul integral, nu cel alb, cerealele intregi, neprelucrate, nu
cele transformate, colorate, indulcite si lipsite de orice (sau
aproape orice) valoare nutritiva. Acelasi lucru ar trebui sa se
intample si in cazul fainii, al pastelor si produselor de panificatie.
Acum nu mai este nevoie sa alergam prin micile piete cu alimente
naturale pentru a gasi aceste produse sanatoase; ele au patruns si in
marile piete alimentare.
Nu puteti rezista la orice este crocant, la prajiturele, la biscuiti, la inghetata si la bauturile carbogazoase care va fac cu ochiul din fundul camarii sau al frigiderului? Nu mai cumparati! Investiti suma (enorma, veti vedea) pe care o acordati acestor calorii goale, care nu fac decat sa va ingroase arterele si talia, in acele extraordinare fructe a caror placere v-ati refuzat-o pana acum. Cumparati-va un ananas bun, un mango, zmeura, cirese. Nu veti suferi mult timp, ci va veti simti la fel de satisfacut.
O alimentatie variata
Unul dintre secretele
alimentatiei sanatoase consta in alegerea unor alimente variate. Daca
tot timpul anului nu mancam decat carne de vita si cartofi, ne privam
de un mare numar de elemente nutritive si de vitamine. In schimb, daca
ne facem zilnic un meniu variat, incluzand toate elementele pe care ni
le ofera natura, vom beneficia, din partea fiecarui aliment, de un
maximum de calitati si de proprietati. Este la fel de important sa ne
gandim sa includem in fiecare zi - chiar la fiecare masa - cele patru
mari grupe alimentare. Aceasta este cea mai buna modalitate de a se
evita carentele, care s-ar putea transforma in adevarate boli.
Persoanele care nu beau suficient lapte, de exemplu, se expun la osteoporoza. Intrucat aceasta boala apare mai ales la femei, ele ar trebui sa acorde o atentie deosebita consumului de calciu. Daca nu va place laptele, consumati iaurt, branza, tzatziki etc., dar aveti grija sa alegeti aceste produse cu cat mai putine grasimi. Laptele cu 3,25% grasime este indicat doar pentru bebelusi si pentru femeile insarcinate!
Controlul aportului caloric
Excesul de greutate fiind un fel de ''mana de ajutor'' intinsa bolii, a alege sa fii sanatos inseamna si sa iti controlezi aportul caloric. Oricine are interesul sa atinga si sa isi mentina o greutate normala. Studiile realizate pe animale mici au demonstrat ca o alimentatie cu un aport caloric mai restrans contribuie la pastrarea sanatatii si favorizeaza longevitatea. Nu putem afirma, stiintific vorbind, ca s-ar produce acelasi fenomen si la om, dar sunt mari sanse sa avem de castigat adoptand un astfel de regim. In Antichitate, grecii se conduceau dupa aceste precepte. Ceea ce trebuie sa evitam insa este sa fim supusi permanent la regim: variatia frecventa a greutatii constituie un pericol pentru sanatate, un pericol mai mare poate decat excesul de greutate insusi.
Se spune ca cei din America de Nord manca in general prea mult si prost, dar e valabil si pentru Europa. Ca dovada, de cate ori nu ne simtim balonati sau ingreunati dupa o masa? Cati dintre noi nu trebuie sa recurga la medicamente impotriva balonarii, antiacide sau. la ceasca lor de apa calda? Nu este normal! O alimentatie usoara, rationala, ne aduce un plus de energie, si nu o oboseala extrema. Ea reuseste sa controleze nivelul colesterolului si greutatea si ne apara de un mare numar de boli.
Faceti experienta de a diminua treptat aportul dumneavoastra caloric. Veti fi surprins sa constatati impactul acestei mici schimbari in obiceiurile dumneavoastra.
Binefacerile postului
Chiar daca are contestatari inversunati, postul are si numerosi adepti - mai ales printre fiintele cele mai intelepte ale planetei, precum calugarii. Postul este un moment de repaus pe care il oferim corpului nostru pentru a-i permite sa se dezintoxice. Nu trebuie deci sa fie considerat drept un mijloc de a pierde din greutate, ci pur si simplu un mod de a ne purifica. Avand un puternic rol regenerator, postul ajuta la combaterea anumitor indispozitii si chiar a anumitor boli. El favorizeaza circulatia sanguina, micsoreaza sau face sa dispara simptomele asociate artritei sau reumatismului si permite ficatului sa se refaca. Fara a mai pune la socoteala pacea pe care postul o coboara in sufletul celor care il practica!
Daca faceti parte
dintre aceia care se tem de efectele postului sau carora le este frica
de faptul ca nu vor rezista, sa stiti ca nu este neaparat nevoie sa
incepeti cu o cura de zece zile. De altfel, pentru a porni intr-o
astfel de calatorie, asigurati-va mai intai ca aveti la indemana ceea
ce trebuie. Singur insa, fara ajutor si fara prea mult deranj, veti
putea tine, ocazional, un post de o zi sau doua. Corpul si sanatatea
dumneavoastra vor beneficia de aceste scurte dezintoxicari. Nu uitati
sa beti ceaiuri sau pur si simplu apa mai multa, pentru a nu va
deshidrata.
Pentru a beneficia de efectele postului cu mai putin efort, puteti sa faceti si cure de suc de fructe si de legume. Acest procedeu permite corpului sa elimine toxinele care il incomodeaza si sa se purifice.
Traiasca apa!
Nu se va vorbi niciodata suficient de mult de importanta apei si de contributia ei la mentinerea sanatatii. Absenta ei produce intoxicatii, dezechilibre interne si multe alte probleme de sanatate. Nu degeaba se recomanda sa consumam in fiecare zi intre sase si opt pahare de apa! Corpul nostru are nevoie de apa pentru a fi capabil sa functioneze la parametrii maximi. Nu asteptati sa va ceara un pahar cu apa atunci cand aveti gura uscata; il faceti sa sufere inutil si starea de deshidratare in care va aflati este deja destul de avansata.
Formati-va obiceiul de a bea un pahar cu apa ori de cate ori treceti pe la bucatarie sau lasati o sticla cu apa la indemana pe masa de lucru si fixati-va ca scop sa o terminati inainte de a incheia lucrul! Lichidele din corpul dumneavoastra vor ajunge la un nivel propice starii de sanatate, veti elimina in mod regulat toxinele si intregul organism se va simti mult mai bine. Aceasta se va vedea mai intai pe tenul dumneavoastra, care va straluci de sanatate si pe pielea dumneavoastra, care va avea mai multa suplete si elasticitate.
Vitamine si suplimente alimentare
Argumentul forte al celor care sunt impotriva utilizarii vitaminelor si suplimentelor se bazeaza pe faptul ca natura ne ofera tot ce avem nevoie si ca nu are rost sa rontaim pastile pentru a aduce corpului nostru ceea ce este necesar bunei sale functionari. Argument valabil - cu exceptia cazului in care, din diverse motive, numeroase persoane nu reusesc sa consume in fiecare zi ceea ce este strict necesar si ajung la carente care se transforma, mai devreme sau mai tarziu, in stari de indispozitie si chiar in boli.
O femeie care nu
consuma zilnic suficient calciu pentru a-si mentine oasele sanatoase
risca in viitor sa sufere de osteoporoza, dar daca va compensa
lipsurile cu un supliment de calciu, are mari sanse sa scape de o
astfel de boala. Este preferabil sa incercam sa facem tot ceea ce
trebuie pentru ca alimentatia sa corespunda in intregime nevoilor
noastre, dar atunci cand nu reusim trebuie sa recurgem la suplimente
si vitamine.
Femeile insarcinate, cele care alapteaza, persoanele aflate in convalescenta sau cele care sunt supuse unui stres puternic ar fi bine sa se gandeasca la vitamine si la suplimente alimentare; acestea pot reprezenta un ajutor pretios pentru traversarea, fara obstacole, a perioadelor extrem de solicitante pentru organism. Multe persoane au constatat ca vitamina C luata la inceputul unei raceli sau al unei gripe reuseste sa atenueze simptomele si sa reduca durata acestor boli. Unii spun chiar ca si-au infrant gripa cu vitamina C, atunci cand au administrat-o de la primele simptome.
Reducerea absorbtiei de grasimi
Sa ne hranim sanatos
inseamna si sa reducem absorbtia de grasimi. Oamenii care consuma
cartofi prajiti, alimente prajite, mancaruri crocante, peste pané si
bacon de mai multe ori pe saptamana sunt oare constienti la ceea ce
este supus organismul lor? Sunt constienti de daunele pe care aceste
grasimi le produc organismului lor? Oricum, aceasta grasime asimilata
de organism se transforma in depozite adipoase!
Odinioara se
recomanda sa facem provizii pentru a putea trece prin perioadele
dificile; viata in general era grea, casele prost incalzite, muncile
agricole erau pe cat de solicitante, pe atat de istovitoare.
Organizarea si neprevazutul vietii cotidiene duceau la un enorm consum
de energie.
Lucrurile s-au schimbat insa; astazi nu mai este atat de important sa ne asiguram rezerve de grasime. Viata noastra sedentara ne cere mult mai putin consum de energie fizica decat altadata, acesta fiind motivul pentru care trebuie sa compensam efortul impus altadata prin exercitiu fizic.
Grasimea care se depune solicita organismului multa energie si, in consecinta, incetineste functionarea metabolismului nostru. Cand spunem metabolism lent, spunem probleme de sanatate - pe termen mediu sau lung. Astfel, a ne hotari sa scapam de aceste kilograme in plus inseamna sa devenim adeptii unei vieti sanatoase.
Uneori, o anumita presiune sociala ne determina sa slabim: criteriile de frumusete sunt asociate astazi cu siluetele subtiri, iar persoanele grase sunt victime a tot felul de prejudecati si critici. Intr-o anumita masura se poate ca acesta sa fie un pretext, dar altele sunt adevaratele motive pentru care ar trebui sa ajungem la greutatea ideala. Sa fim sinceri, atunci cand actionam numai sub aceasta presiune sociala, rezultatele sunt arareori multumitoare sau durabile. Pentru ca nu adevaratele motive sunt cele care ne fac sa actionam, pentru ca nu facem toate acestea pentru noi insine. Este ca atunci cand ne lasam de fumat pentru a face placere sotului sau copiilor; in general, aceasta hotarare buna nu tine mult timp. Ca sa fie de durata, trebuie ca decizia sa vina si din interior, sa fie facuta pentru sine.
Atunci cand obisnuinta de a manca gras, sarat, dulce sau pane vine din copilarie, cand asta e tot ce stim, schimbarile sunt mai dificil de facut. Totusi, nu este un motiv suficient pentru a continua sa ne alimentam la fel tot restul vietii.
Pe vremuri, parintii
nostri aveau scuza ca nu stiu cum sa se hraneasca corect - putini
oameni stiau. Acelasi lucru se intampla si cu tigarile. Se fumau
cantitati industriale de tigari, fara remuscari, fara sentimente de
vinovatie, pentru ca nu se stia ca acestea puteau provoca boli sau,
daca unii stiau, mesajul nu ajungea peste tot. Astazi nu numai stiinta
face pasi uriasi, ci, in plus, in fiecare zi suntem mai bine informati
despre toate acestea. Avem acum acces, cu usurinta, atat la
informatiile recente, cat si la cunostintele celor mai indepartate
civilizatii. Pretutindeni, zilnic, la televiziune si la radio, in
ziare, in reviste si in carti, la scoala si pe Internet se vorbeste
fara incetare de intretinerea sanatatii: ce este bun si ce nu este
bun pentru noi, ce sa facem pentru a preveni o anumita boala, ce
aliment poseda sau nu anumite proprietati. Acum, avem la indemana toate
cunostintele referitoare la sanatate: nu putem sa le mai ignoram si
nu putem sa mai ignoram mesajele care ne sunt adresate cu privire la
grasimile pe care le ingurgitam. Pentru a ne mentine sanatatea
trebuie sa reducem cat mai mult posibil consumul de grasimi saturate
si sa optam pentru grasimi mono- si polisaturate.
Un obicei sanatos si
intelept in materie de grasimi consta in a inlocui untul cu uleiul de
masline. Uleiul de masline este excelent pentru sanatate; acesta ocupa
un loc important in renumitul regim mediteraneean si mediteraneenii
sunt oameni foarte sanatosi; bat recorduri de longevitate!
Avem tot interesul sa micsoram si consumul de carne rosie in favoarea carnii albe si a pestelui, un
alt aliment extrem de sanatos (de altfel, pestele face parte si el din
meniul zilnic al locuitorilor din zona Mediteranei). Si dintre
produsele lactate ar trebui sa le alegem pe cele care au cel mai scazut
nivel de grasimi.
Zaharul pe banca acuzatilor
Daca grasimea a fost
''incriminata'' in ultimii ani, se pare ca zaharul este pe locul
imediat urmator. Atentie! Nu numai zaharul rafinat din prajiturile si
bomboanele noastre preferate, ci si cel pe care il gasim in paine,
cartofi si paste, de exemplu.
Studii americane in curs de desfasurare dovedesc faptul ca exista o legatura intre acest zahar si bolile cardiace si mai ales cancere. Primele rezultate ale acestor cercetari aprofundate ne determina sa credem ca zaharul ar avea o influenta la fel de mare ca si grasimea in ingrosarea peretilor vasculari si, in ultima instanta, in accidentele cardiovasculare.
In plus, de mai multi ani, mai multe studii de specialitate au semnalat un risc crescut de cancer al colonului, in cazul unui consum mare de zahar. E nevoie sa reamintim ca zaharul este elementul declansator al diabetului, boala cu o amploare extraordinara in America de Nord?