Energia noastra
principala, primara, cea care ne permite sa ne miscam, sa invatam, cea
care ne ajuta sa crestem si care ne vindeca, o obtinem, inainte de
toate, din hrana.
De cateva ori pe zi, corpul nostru ne cere sa-l hranim. Imediat ce il lipsim de doza sa necesara de energie,
problemele incep sa apara: ne simtim slabiti, ineficienti, deseori
suntem cuprinsi de dureri de cap sau de indispozitii difuze. Astfel,
sa ne hranim sanatos inseamna sa ii asiguram corpului nostru
carburantul minim de care are nevoie pentru a functiona.
Adesea nu luam micul dejun, grabiti sa pornim la drum pentru a infrunta circulatia ca sa nu intarziem la slujba. Daca
mancam, o facem pe un colt de masa, in timp ce ne machiem sau ne
legam cravata, intre o gura de cafea si o inghititura de cereale
indulcite peste masura. Stim din cea mai frageda copilarie ca micul
dejun este masa cea mai importanta a zilei, dar continuam sa il
neglijam. Abia atunci cand vom realiza ca sanatatea este cel mai
important lucru din viata noastra, vom fi in stare sa introducem in
alimentatia noastra painea integrala, cerealele mixte si fructele la
micul dejun (ca si la celelalte mese). Trebuie sa fim pregatiti sa ne
gospodarim cum trebuie camara, frigiderul si sa ne controlam
obiceiurile alimentare. Trebuie sa devenim constienti ca este necesar
sa renuntam la alte activitati cand mancam si sa nu luam la repezeala
o inghititura lucrand sau uitandu-ne la televizor.
Aceste deprinderi
gresite impiedica digestia normala care incepe cu o buna masticatie.
Atunci cand nu suntem atenti la ea, concentrandu-ne atentia in alta
parte sau asupra unui alt lucru decat masa pe care tocmai o luam, ne
expunem unei serii de probleme digestive care ar putea fi evitate
foarte simplu.
Mesele ar trebui sa
fie momente de repaus si de comunicare. Ele ne dau ocazia sa ne
intrerupem activitatea pentru a ne redobandi fortele si pentru a ne
regasi pe noi insine si pe cei apropiati noua.
Daca stati aproape de
locul de munca, de ce nu va faceti obiceiul de a merge sa mancati
acasa? Va veti bucura, daca aveti copii, sa impartasiti momente de
neuitat, care vor influenta moralul intregii familii - si moralul
reprezinta o parte importanta a sanatatii.
Chiar daca
sunteti extrem de ocupati si gramezile de dosare (si de probleme) va
asteapta pe birou, aceasta singura ora petrecuta printre ai vostri, in
teritoriul dumneavoastra, inseamna o mare
binefacere. La intoarcere veti fi mai bine dispusi si mai eficienti in
munca. In plus, sunt mai multe sanse ca mesele luate acasa sa fie de o
calitate mai buna decat ceea ce ati fi gasit la cofetaria sau la
snack-barul de alaturi. Acestea fiind spuse, daca nu va puteti permite
sa mergeti sa luati pranzul acasa, oricare ar fi motivele, cautati
totusi sa va faceti niste obiceiuri sanatoase privitoare la masa de
pranz.
Daca
anturajul nu va ofera posibilitatea alegerii unui restaurant ''de
prima mana'', atunci aduceti-va cu dumneavoastra masa de pranz - pranz
nu inseamna numai sandvisuri! Puteti sa variati aceasta masa la infinit cu salate de paste, de orez, de legume, de fructe etc. Daca veti inlocui obiceiurile de tip fast food de la pranz cu o atitudine alimentara mai sanatoasa, veti vedea ca veti avea mai multa energie si ca veti fi mai putin tentati sa dormiti dupa-amiaza.
A te hrani in mod natural Daca
a manca sanatos implica sa asiguri corpului tau un aport caloric
suficient si regulat, aceasta inseamna si sa te hranesti natural.
Sanatatea se intretine mai usor cu legume si fructe proaspete decat cu
legume conservate, cel mai adesea excesiv de sarate, si cu fructe la
cutie prea dulci. In materie de gust, natura are un avantaj net asupra
oricarui procedeu industrial!
Atunci cand nu este
anotimpul anumitor fructe sau legume, cel mai sanatos este sa consumam
legume si fructe congelate; acestea au calitati mai apropiate de
produsele naturale, intrucat nu au suferit nici o prelucrare termica
si au pastrat in ele un maximum de vitamine.
Fructele
si legumele, fiind foarte bogate in vitamine si in fibre, ar trebui sa
detina un loc mult mai important decat cel pe care il acordam de obicei
acestora in alimentatia noastra. Dieteticienii ne recomanda sa mancam
fructe si legume de cinci pana la zece ori pe zi. Este extrem de mult!
- veti spune. Puteti sa beti suc de fructe si de legume (sucurile
proaspete preparate acasa ne ofera un maximum de energie), faceti supe
si salate din legume. Atunci cand facem totul noi insine, avem nu numai
avantajul de a sti intotdeauna exact ce mancam, dar pastram si
controlul exclusiv asupra alimentatiei noastre.
Produsele din comert
contin de cele mai multe ori ingrediente nerecomandate pentru
sanatate: zahar, sare, grasimi si un numar mare de coloranti si de
aditivi de toate genurile, obtinuti pe cale sintetica. Acestea sunt
cauza producerii unui mare numar de boli, precum diabetul, afectiunile
cardiovasculare si cancerul. De exemplu, nitritii din mezeluri - mai
ales din renumitii hot dog - sunt recunoscuti drept cancerigeni.
Atunci cand acordam
un mare interes sanatatii noastre trebuie sa reducem cat mai mult
posibil consumul acestor produse prelucrate. Carne rosie in fiecare zi
la mese, nu este o idee chiar buna. Mancati mai degraba carne de
curcan, de pui, oua, tofu, branza, legume etc.
In general, atunci
cand avem grija sa ramanem cat mai aproape de natura, riscam mai putin
sa facem o optiune proasta; ne indepartam de tot ceea ce este
prelucrat, albit, rafinat, oferindu-ne astfel o portie de sanatate. Sa
alegem orezul integral, nu cel alb, cerealele intregi, neprelucrate, nu
cele transformate, colorate, indulcite si lipsite de orice (sau
aproape orice) valoare nutritiva. Acelasi lucru ar trebui sa se
intample si in cazul fainii, al pastelor si produselor de panificatie.
Acum nu mai este nevoie sa alergam prin micile piete cu alimente
naturale pentru a gasi aceste produse sanatoase; ele au patruns si in
marile piete alimentare.
Nu
puteti rezista la orice este crocant, la prajiturele, la biscuiti, la
inghetata si la bauturile carbogazoase care va fac cu ochiul din
fundul camarii sau al frigiderului? Nu mai cumparati! Investiti suma
(enorma, veti vedea) pe care o acordati acestor calorii goale, care nu
fac decat sa va ingroase arterele si talia, in acele extraordinare
fructe a caror placere v-ati refuzat-o pana acum. Cumparati-va un
ananas bun, un mango, zmeura, cirese. Nu veti suferi mult timp, ci va
veti simti la fel de satisfacut.
O alimentatie variata
Unul dintre secretele
alimentatiei sanatoase consta in alegerea unor alimente variate. Daca
tot timpul anului nu mancam decat carne de vita si cartofi, ne privam
de un mare numar de elemente nutritive si de vitamine. In schimb, daca
ne facem zilnic un meniu variat, incluzand toate elementele pe care ni
le ofera natura, vom beneficia, din partea fiecarui aliment, de un
maximum de calitati si de proprietati. Este la fel de important sa ne
gandim sa includem in fiecare zi - chiar la fiecare masa - cele patru
mari grupe alimentare. Aceasta este cea mai buna modalitate de a se
evita carentele, care s-ar putea transforma in adevarate boli.
Persoanele
care nu beau suficient lapte, de exemplu, se expun la osteoporoza.
Intrucat aceasta boala apare mai ales la femei, ele ar trebui sa
acorde o atentie deosebita consumului de calciu. Daca nu va place
laptele, consumati iaurt, branza, tzatziki etc., dar aveti grija sa
alegeti aceste produse cu cat mai putine grasimi. Laptele cu 3,25%
grasime este indicat doar pentru bebelusi si pentru femeile
insarcinate!
Controlul aportului caloric
Excesul
de greutate fiind un fel de ''mana de ajutor'' intinsa bolii, a alege
sa fii sanatos inseamna si sa iti controlezi aportul caloric. Oricine
are interesul sa atinga si sa isi mentina o greutate normala. Studiile
realizate pe animale mici au demonstrat ca o alimentatie cu un aport
caloric mai restrans contribuie la pastrarea sanatatii si favorizeaza
longevitatea. Nu putem afirma, stiintific vorbind, ca s-ar produce acelasi fenomen si la om, dar sunt mari sanse sa avem de castigat adoptand un astfel de regim. In
Antichitate, grecii se conduceau dupa aceste precepte. Ceea ce trebuie
sa evitam insa este sa fim supusi permanent la regim: variatia
frecventa a greutatii constituie un pericol pentru sanatate, un pericol
mai mare poate decat excesul de greutate insusi.
Se
spune ca cei din America de Nord manca in general prea mult si prost,
dar e valabil si pentru Europa. Ca dovada, de cate ori nu ne simtim
balonati sau ingreunati dupa o masa? Cati dintre noi nu trebuie sa
recurga la medicamente impotriva balonarii, antiacide sau. la ceasca
lor de apa calda? Nu este normal! O alimentatie usoara, rationala, ne
aduce un plus de energie, si nu o oboseala extrema. Ea reuseste sa
controleze nivelul colesterolului si greutatea si ne apara de un mare
numar de boli.
Faceti experienta de
a diminua treptat aportul dumneavoastra caloric. Veti fi surprins sa
constatati impactul acestei mici schimbari in obiceiurile
dumneavoastra.
Binefacerile postului
Chiar
daca are contestatari inversunati, postul are si numerosi adepti - mai
ales printre fiintele cele mai intelepte ale planetei, precum
calugarii. Postul este un moment de repaus pe care il oferim corpului
nostru pentru a-i permite sa se dezintoxice. Nu trebuie deci sa fie
considerat drept un mijloc de a pierde din greutate, ci pur si simplu
un mod de a ne purifica. Avand un puternic rol regenerator, postul
ajuta la combaterea anumitor indispozitii si chiar a anumitor boli. El
favorizeaza circulatia sanguina, micsoreaza sau face sa dispara
simptomele asociate artritei sau reumatismului si permite ficatului sa
se refaca. Fara a mai pune la socoteala pacea pe care postul o coboara
in sufletul celor care il practica!
Daca faceti parte
dintre aceia care se tem de efectele postului sau carora le este frica
de faptul ca nu vor rezista, sa stiti ca nu este neaparat nevoie sa
incepeti cu o cura de zece zile. De altfel, pentru a porni intr-o
astfel de calatorie, asigurati-va mai intai ca aveti la indemana ceea
ce trebuie. Singur insa, fara ajutor si fara prea mult deranj, veti
putea tine, ocazional, un post de o zi sau doua. Corpul si sanatatea
dumneavoastra vor beneficia de aceste scurte dezintoxicari. Nu uitati
sa beti ceaiuri sau pur si simplu apa mai multa, pentru a nu va
deshidrata.
Pentru
a beneficia de efectele postului cu mai putin efort, puteti sa faceti
si cure de suc de fructe si de legume. Acest procedeu permite corpului
sa elimine toxinele care il incomodeaza si sa se purifice.
Traiasca apa!
Nu
se va vorbi niciodata suficient de mult de importanta apei si de
contributia ei la mentinerea sanatatii. Absenta ei produce
intoxicatii, dezechilibre internesi multe alte
probleme de sanatate. Nu degeaba se recomanda sa consumam in fiecare
zi intre sase si opt pahare de apa! Corpul nostru are nevoie de apa
pentru a fi capabil sa functioneze la parametrii maximi. Nu asteptati
sa va ceara un pahar cu apa atunci cand aveti gura uscata; il faceti sa
sufere inutil si starea de deshidratare in care va aflati este deja
destul de avansata.
Formati-va obiceiul de a bea un pahar cu apa ori de cate ori treceti pe la bucatarie sau lasati o sticla cu apa la indemana pe masa de lucru si
fixati-va ca scop sa o terminati inainte de a incheia lucrul! Lichidele
din corpul dumneavoastra vor ajunge la un nivel propice starii de
sanatate, veti elimina in mod regulat toxinele si intregul organism se
va simti mult mai bine. Aceasta se va vedea mai intai pe tenul
dumneavoastra, care va straluci de sanatate si pe pielea
dumneavoastra, care va avea mai multa suplete si elasticitate.
Vitamine si suplimente alimentare
Argumentul
forte al celor care sunt impotriva utilizarii vitaminelor si
suplimentelor se bazeaza pe faptul ca natura ne ofera tot ce avem
nevoie si ca nu are rost sa rontaim pastile pentru a aduce corpului
nostru ceea ce este necesar bunei sale functionari. Argument valabil -
cu exceptia cazului in care, din diverse motive, numeroase persoane nu
reusesc sa consume in fiecare zi ceea ce este strict necesar si ajung
la carente care se transforma, mai devreme sau mai tarziu, in stari
de indispozitie si chiar in boli.
O femeie care nu
consuma zilnic suficient calciu pentru a-si mentine oasele sanatoase
risca in viitor sa sufere de osteoporoza, dar daca va compensa
lipsurile cu un supliment de calciu, are mari sanse sa scape de o
astfel de boala. Este preferabil sa incercam sa facem tot ceea ce
trebuie pentru ca alimentatia sa corespunda in intregime nevoilor
noastre, dar atunci cand nu reusim trebuie sa recurgem la suplimente
si vitamine.
Femeile
insarcinate, cele care alapteaza, persoanele aflate in convalescenta
sau cele care sunt supuse unui stres puternic ar fi bine sa se
gandeasca la vitamine si la suplimente alimentare; acestea pot
reprezenta un ajutor pretios pentru traversarea, fara obstacole, a
perioadelor extrem de solicitante pentru organism. Multe persoane au
constatat ca vitamina C luata la inceputul unei raceli sau al unei
gripe reuseste sa atenueze simptomele si sa reduca durata acestor
boli. Unii spun chiar ca si-au infrant gripa cu vitamina C, atunci cand
au administrat-o de la primele simptome.
Reducerea absorbtiei de grasimi
Sa ne hranim sanatos
inseamna si sa reducem absorbtia de grasimi. Oamenii care consuma
cartofi prajiti, alimente prajite, mancaruri crocante, peste pané si
bacon de mai multe ori pe saptamana sunt oare constienti la ceea ce
este supus organismul lor? Sunt constienti de daunele pe care aceste
grasimi le produc organismului lor? Oricum, aceasta grasime asimilata
de organism se transforma in depozite adipoase!
Odinioara se
recomanda sa facem provizii pentru a putea trece prin perioadele
dificile; viata in general era grea, casele prost incalzite, muncile
agricole erau pe cat de solicitante, pe atat de istovitoare.
Organizarea si neprevazutul vietii cotidiene duceau la un enorm consum
de energie.
Lucrurile s-au
schimbat insa; astazi nu mai este atat de important sa ne asiguram
rezerve de grasime. Viata noastra sedentara ne cere mult mai putin
consum de energie fizica decat altadata, acesta fiind motivul pentru
care trebuie sa compensam efortul impus altadata prin exercitiu fizic.
Grasimea
care se depune solicita organismului multa energie si, in consecinta,
incetineste functionarea metabolismului nostru. Cand spunem
metabolism lent, spunem probleme de sanatate - pe termen mediu sau
lung. Astfel, a ne hotari sa scapam de aceste kilograme in plus
inseamna sa devenim adeptii unei vieti sanatoase.
Uneori, o anumita
presiune sociala ne determina sa slabim: criteriile de frumusete sunt
asociate astazi cu siluetele subtiri, iar persoanele grase sunt victime
a tot felul de prejudecati si critici. Intr-o anumita masura se poate
ca acesta sa fie un pretext, dar altele sunt adevaratele motive pentru
care ar trebui sa ajungem la greutatea ideala. Sa fim sinceri, atunci
cand actionam numai sub aceasta presiune sociala, rezultatele sunt
arareori multumitoare sau durabile. Pentru ca nu adevaratele motive
sunt cele care ne fac sa actionam, pentru ca nu facem toate acestea
pentru noi insine. Este ca atunci cand ne lasam de fumat pentru a face
placere sotului sau copiilor; in general, aceasta hotarare buna nu tine
mult timp. Ca sa fie de durata, trebuie ca decizia sa vina si din
interior, sa fie facuta pentru sine.
Atunci cand
obisnuinta de a manca gras, sarat, dulce sau pane vine din copilarie,
cand asta e tot ce stim, schimbarile sunt mai dificil de facut. Totusi,
nu este un motiv suficient pentru a continua sa ne alimentam la fel
tot restul vietii.
Pe vremuri, parintii
nostri aveau scuza ca nu stiu cum sa se hraneasca corect - putini
oameni stiau. Acelasi lucru se intampla si cu tigarile. Se fumau
cantitati industriale de tigari, fara remuscari, fara sentimente de
vinovatie, pentru ca nu se stia ca acestea puteau provoca boli sau,
daca unii stiau, mesajul nu ajungea peste tot. Astazi nu numai stiinta
face pasi uriasi, ci, in plus, in fiecare zi suntem mai bine informati
despre toate acestea. Avem acum acces, cu usurinta, atat la
informatiile recente, cat si la cunostintele celor mai indepartate
civilizatii. Pretutindeni, zilnic, la televiziune si la radio, in
ziare, in reviste si in carti, la scoala si pe Internet se vorbeste
fara incetare de intretinerea sanatatii: ce este bun si ce nu este
bun pentru noi, ce sa facem pentru a preveni o anumita boala, ce
aliment poseda sau nu anumite proprietati. Acum, avem la indemana toate
cunostintele referitoare la sanatate: nu putem sa le mai ignoram si
nu putem sa mai ignoram mesajele care ne sunt adresate cu privire la
grasimile pe care le ingurgitam. Pentru a ne mentine sanatatea
trebuie sa reducem cat mai mult posibil consumul de grasimi saturate
si sa optam pentru grasimi mono- si polisaturate.
Un obicei sanatos si
intelept in materie de grasimi consta in a inlocui untul cu uleiul de
masline. Uleiul de masline este excelent pentru sanatate; acesta ocupa
un loc important in renumitul regim mediteraneean si mediteraneenii
sunt oameni foarte sanatosi; bat recorduri de longevitate!
Avem tot interesul sa micsoram si consumul de carne rosie in favoarea carnii albe si a pestelui,un
alt aliment extrem de sanatos (de altfel, pestele face parte si el din
meniul zilnic al locuitorilor din zona Mediteranei). Si dintre
produsele lactate ar trebui sa le alegem pe cele care au cel mai scazut
nivel de grasimi.
Zaharul pe banca acuzatilor
Daca grasimea a fost
''incriminata'' in ultimii ani, se pare ca zaharul este pe locul
imediat urmator. Atentie! Nu numai zaharul rafinat din prajiturile si
bomboanele noastre preferate, ci si cel pe care il gasim in paine,
cartofi si paste, de exemplu.
Studii americane in
curs de desfasurare dovedesc faptul ca exista o legatura intre acest
zahar si bolile cardiace si mai ales cancere. Primele rezultate ale
acestor cercetari aprofundate ne determina sa credem ca zaharul ar
avea o influenta la fel de mare ca si grasimea in ingrosarea peretilor
vasculari si, in ultima instanta, in accidentele cardiovasculare.
In
plus, de mai multi ani, mai multe studii de specialitate au semnalat un
risc crescut de cancer al colonului, in cazul unui consum mare de
zahar. E nevoie sa reamintim ca zaharul este elementul declansator al
diabetului, boala cu o amploare extraordinara in America de Nord?